English Flag German Flag Dutch Flag

Methode

Methode
Voor de duivenkolonie is een hok van 18 meter, dat is verdeeld in 6 afdelingen, beschikbaar. De hokken hebben veel licht en lucht en op de vloer liggen roosters. Tijdens de winter bevolken ongeveer 120 duiven het hok waaronder 20 kweekkoppels. In het voorjaar worden ongeveer 60 jongen gekweekt om de verjonging van het hok te garanderen.

De verzorging van de duiven is geheel afgestemd op het werk van Willem dat een grote tijdsbesteding aan de duiven onmogelijk maakt. “Mijn duiven worden altijd op nest gespeeld en hebben altijd meerdere bakken water en volop voer ter beschikking vanuit voercontainers met 25KG inhoud. Welk merk voer maakt me weinig uit, zolang het maar kwaliteit is. Als ik thuis ben, vaak is dat `s avonds wat later, worden ze als er tijd is, verplicht met de vlag gespeeld. Trainen is van groot belang, desnoods in het half duister"

Tijdens de winter zitten de duiven veelal vast omdat ook hier de roofvogels erg actief zijn. Vanaf begin mei wordt weer begonnen met regelmatig loslaten. “Ik probeer telkens een heel koppel op jongen van 6 dagen te spelen.” zegt Willem. Jaarlingen krijgen 1 of 2 overnachtingen en moeten daarop minstens één prijs verdienen, zoniet dan doorstaan ze de volgende selectie niet. Hieraan wordt strikt de hand gehouden. “Als ik hier concessies in doe gaat dit met mijn mogelijkheden ongetwijfeld ten koste van de prestaties.” Met de latere jaarlingen wordt, als ze hem aanstaan, soms een jaar langer gewacht om ze op de overnacht te spelen.
Alle vluchten buiten de grote overnacht vluchten staan in teken van voorbereiding en hierop vlieg ik nauwelijks prijzen en dat is ook de bedoeling. Ook de kortere overnacht vluchten verliezen zijn interesse, "met name omdat deze met wind mee niets meer met zware fond te maken hebben"

De jonge duiven worden alleen gespeeld als daar tijd voor is. Hetzelfde geld voor het loslaten van de jongen, het gebeurd soms dat ze een week niet loskomen. Maar 2 heren dienen is geen optie en "als er duiven losgelaten kunnen worden, gaan de overnachters altijd voor"